ΤΑ 4 C

Το διαμάντι είναι από τα πιο πλούσια δώρα της φύσης προς τον άνθρωπο. Η σπανιότητα, η λάμψη και η σκληρότητα του ως υλικό το κατατάσσουν στην κορυφή των πολύτιμων πετρών αλλά και πρώτο σε προτίμηση μεταξύ των ανθρώπων. Το διαμάντι σαν υλικό αποτελείται κατά 99,5% από άνθρακα ( C ) ο οποίος κάτω από ιδανικές συνθήκες ,που προυποθέτουν τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις, κρυσταλλώνεται και δημιουργεί το διαμάντι.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι κάθε διαμάντι είναι μοναδικό. Υπάρχουν σε διάφορα σχήματα, χρώματα, βάρη και με ποικίλα εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Στο χώρο μας, μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε ως προς την επιλογή του κατάλληλου διαμαντιού για την περίσταση που επιθυμείτε, παρόλα αυτά ακολουθούν εδώ μερικές βασικές πληροφορίες για τα στοιχεία που ορίζουν την αξία ενός διαμαντιού και τις διάφορες κοπές του.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ – CARAT WEIGHT

Τα διαμάντια μετριούνται σε καράτια, η οποία είναι μονάδα μέτρησης βάρους. Ένα καράτι αντιστοιχεί σε 200mg, άρα ένα διαμάντι που ζυγίζει 1 γραμμάριο, είναι ένα διαμάντι 5 καρατίων. Δύο διαμάντια ίδιου βάρους μπορεί να διαφέρουν στην τιμή καθώς και οι τέσσερις παράγοντες αξιολόγησης παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Εφόσον όλοι οι παράγοντες είναι ίδιοι, όσο μεγαλύτερο είναι το διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο είναι άρα και ακριβότερο.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ – COLOR

Για να το πούμε πιο σωστά, η απουσία χρώματος. Όσο πιο διάφανο είναι ένα διαμάντι, τόσο πιο «καθαρή» είναι η σύνθεσή του και άρα η αξία του. Για να προσδιοριστούν οι διαφορές στο χρώμα, οι οποίες συχνά είναι απειροελάχιστες και δύσκολα ορατές, το Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής (GIA) εισήγαγε ένα νέο σύστημα μέτρησης, το οποίο έχει υιοθετηθεί καθολικά.

Ξεκινώντας από το γράμμα D για να υποδηλώσει το εντελώς διάφανο διαμάντι, φτάνει μέχρι το γράμμα Z, που είναι αυτό με τον μεγαλύτερο χρωματισμό. Διαμάντια τα οποία είναι πιο κίτρινα ή καφέ από το Ζ, ή άλλα χρώματα εντελώς, εμπίπτουν στην κατηγορία «Fancy Colour Diamonds», είναι πολύ σπάνια και γι αυτό και πολύ υψηλής αξίας. Όσο περισσότερο το χρώμα στο διαμάντι, τόσο μεγαλύτερη και η αξία τους. Και ενόσω, σιγά η διαφορά από τη μια χρωματική κλίμακα στην επόμενη μπορεί να είναι μικρή, η διαφορά στην αποτίμηση του διαμαντιού μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη.

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ – CLARITY

Τα περισσότερα διαμάντια περιέχουν πολύ μικρά φυσικά χαρακτηριστικά γνωστά ως εγκλίσεις. Οι εγκλίσεις σχηματίζονται την περίοδο που το διαμάντι δημιουργείται. Οι εγκλίσεις δεν επηρεάζουν καθόλου την αντοχή και την σκληρότητα της πέτρας .Συντελούν όμως ,ανάλογα με τον αριθμό, με την θέση, το χρώμα και το μέγεθος τους στην μείωση της λάμψης της πέτρας, καθώς εμποδίζουν κάποιες ακτίνες φωτός να ανακλαστούν, διαθλαστούν και διασπαστούν στο εσωτερικό της .Οι εγκλίσεις είναι << το δακτυλικό αποτύπωμα >> του διαμαντιού, καθώς δεν υπάρχουν ποτέ δυο διαμάντια με τα ίδια χαρακτηριστικά .Επίσης μας βοηθούν να ξεχωρίσουμε ένα γνήσιο διαμάντι από μια απομίμηση.

Η ΚΟΠΗ – CUT

Η κοπή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας από τους τέσσερις. Μιλώντας για την κοπή του διαμαντιού αναφερόμαστε σε δύο διαφορετικές παραμέτρους: το σχήμα της πέτρας και τις αναλογίες της, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά πως διαχέεται το φως και άρα την λάμψη της. Τα διαμάντια έχουν την μοναδική ιδιότητα να διαχέουν το φως και να δημιουργούν ιριδισμούς, η οποία επηρεάζεται καθοριστικά από τις διαστάσεις, τις αναλογίες, τη συμμετρία και το φινίρισμά τους. Η κοπή δίνει στο κάθε διαμάντι μοναδική λάμψη με το να επιτρέπει την μέγιστη ποσότητα του φωτός να εισέρχεται και να αντανακλάται από αυτό. Το τέλειο διαμάντι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ βαθύ ούτε ρηχό έτσι ώστε το φως να αντανακλάται και να μην χάνεται δημιουργώντας σκιές και την έλλειψη ιριδισμών.

Η κοπή βαθμολογείται από excellent έως poor ξεχωριστά για την κοπή σε σύνολο, τις αναλογίες και το φινίρισμα.